Çocuk Resimleri Analizi, çocukların iç dünyalarını tanımak ve onların psikolojik durumlarına, duygularına ayna tutabilmek için kullanılan bir yöntemdir. Çocuklar 0-6 yaş grubunda henüz dil gelişimi tamamlanmamış olan bir süreç içerisindedir. Bu yüzden sözel olarak kendilerini ifade etmekte zorlanırlar. Kendilerini oyun oynayarak ve resim yaparak daha kolay ifade ederler. Çocukların anlatmak istediğini anlayabilmek ve gerekli durumlarda müdahale edebilmek için Çocuk Resimleri Analizi eğitimini almış olmak gerekir.
Çocuklar dil ve ifade becerileri belli bir olgunluğa gelinceye kadar sözsüz iletişim ya da diğer bir ifadeyle sembolik dili kullanmayı tercih ederler. Söz konusu sembolik dil; oyun, oyuncak, davranışlar (bazen psikosomatik bir ağrı, bazen küsme davranışı, bazen de yemek yemeyi redddetme vb.) ve çoğu zaman da resimdir. Peki bu süreci önemli bir araç haline getiren nedir ?
Özellikle de belli bir kas olgunluğuna (ince motor) erişen çocuğun kalemi kendi kontrolüne alması bu süreçte onu özgür kılar. Kağıt, kalem, renkler artık onun hakimiyetindedir ve sınırlar, kurallar artık kalkmıştır. İşte bu süreçte bastırılan tüm duygular ve düşünceler çeşitli şekil, figür ve formlarla kendini ortaya koyar. Bu yüzden de çocuk resimleri çocuğun duygusunu, düşüncesini yaşadıklarını nasıl algıladığını öğrenmek adına önemlidir.
Çocuk Resimleri Analizi aynı zamanda çocuğun hem zeka (bilişsel) gelişimi hem de psikomotor gelişimini anlayabilmek ve çocuğun gelişim sürecini takip edebilmeyi sağlar. Çocukların hangi yaşta ne detayda resim yapabildiğini incelemek için Çocuk Resimleri Analizi kullanılır.
Yorumlar
Bu kurs için henüz yorum yapılmamış. İlk Yorumu Yapan Sen ol !